DOLAR
32,1961
EURO
35,0588
ALTIN
2.507,13
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Harran Üniversitesi, Dünya Tarihine Yön Verecek Çalışmalarda Aktif Rol Alıyor

Harran Üniversitesi, bilim, teknoloji, sağlık, kültür ve tarihi konularındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

Harran Üniversitesi, Dünya Tarihine Yön Verecek Çalışmalarda Aktif Rol Alıyor
15.09.2023 22:36
2
A+
A-


Harran Üniversitesi, bilim, teknoloji, sağlık, kültür ve tarihi konularındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Şanlıurfa ve bölgesinde devam eden arkeolojik tarihi ören yerlerinin kazı çalışmalarının topografik haritasını çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tarihi araştırmalarda Harran Üniversitesi bilim adamları yer alarak bilim adına önemli çalışmalara imza atıyorlar.

Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü kazı bölgelerinde 6 Şubat depremlerinden dolayı meydana gelen yatay ve düşey kaymaları GPS sistemi yardımıyla incelediler.

Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Yoğunburç, Gürcütepe ve Çakmaktepe’nin yer aldığı ‘Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları: Taş Tepeler Projesi’ çalışmalarında aktif olarak yer alan Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü/Fotogrametri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat ve Arş. Gör. Yunus Kaya, tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı.

Bu hafta çalışmaların yoğun olarak gerçekleştiği Sefertepe tarihi kazı alanlarındaki çalışmalarda depremin etkisi ve kayma oranı ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgemizde yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak nitelenen depremler sebebiyle Sefertepe’de arkeolojik kazı alanlarını etkileyecek her hangi bir kayma oluşmadığı tespit edildi.

Ayrıca Harran Üniversitesi akademisyenleri, insansız hava araçları ile yeni kazılacak alanların fotogrametrik olarak modellenmesi ve topografik haritalarının hazırlanması çalışmalarını da gerçekleştiriyor.

Farklı kültürleriyle dünya medeniyetine ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın Neolotik çağın dünyadaki merkezi haline dönüşmüş durumda olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu; “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemizde tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması için büyük çaba sarf ediyorlar. Üniversite olarak ören yerlerinde yapılan çalışmalar sonucunda nitelikli eserlerin dünya tarihine kazandırılması adına büyük bir misyon üstlenmiş durumundayız. Birçok akademisyenimiz Şanlıurfa ve ülkemizin farklı tarihi alanlarında arkeolojik kazıların gerçekleştirilmesi çalışmalarını aktif olarak yürütüyor veya bilimsel destek sağlıyorlar. Bu başarılı çalışmalarda yer alan akademisyenlerimiz tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.